Ät mer miljövänligt med en matkasse

Enligt Naturvårdsverket har hushållen minskat sitt matavfall sedan 2016, men det är trots det fortfarande enorma mängder avfall varje år. Under 2018 hade hushållen 693 000 ton matavfall, vilket motsvarar 69 kilogram per person. Det uppskattas att över 25 procent av hushållens fasta matavfall är matsvinn. Vad innebär då matsvinn? Det är helt enkelt mat som går att äta, men som ändå slängs.

Matsvinn är onödigt av flera anledningar, och framförallt för att det är ett slös på resurser. Trots att alla vet om det kan det vara svårt att undvika det. Har man ett mindre hushåll måste man kanske köpa större förpackningar med mat än vad man egentligen behöver. Går det inte att frysa ner eller spara till senare kan det bli till matsvinn. Men hur kan man undvika matsvinn?

Matkassar med uträknade portioner

Matkassar är perfekta för det miljömedvetna hushållet som vill äta gott och nyttigt. Det finns flera olika typer av matkassar och därför är det lätt att hitta en som är ekologisk, odlad i lokalområdet, vegetarisk eller kanske perfekt för den större barnfamiljen.

Matkassar har uträknade portioner och innehåller exakt det antal och den mängd ingredienser som behövs för att laga veckorecepten. Det innebär att det inte blir något matsvinn. Den där vitkålen som glöms bort i kylen för att sedan slängas, alla rester som går rakt ner i soptunnan och halvtomma dressingflaskor blir med andra ord ett minne blott.

Om du måste gå och handla själv på affären är det lätt att köpa mer än vad du faktiskt behöver. Framförallt om du är hungrig när du handlar. Det kan leda till att det blir mer matsvinn om du inte äter upp det du köper.

Mindre koldioxidutsläpp

När du måste åka med din egen bil och handla mat bidrar du till utsläppen som förstör vår miljö. Det är inte alltid möjligt att åka kollektivtrafik till affären och inte minst för att det tar lång tid. Bor du inte gångavstånd till affären måste du därför ta bilen. Om alla tar bilen till mataffären blir det mycket utsläpp.

Företagen som säljer matkassar samordnar ofta sina leveranser och kör ut matkassarna samtidigt i närliggande områden. Det innebär att det bara krävs en transportbil för att leverera mat till flera hushåll och de hushållen behöver inte själva ta bilen till affären. Miljön vinner på det, och det gör även din plånbok eftersom du inte behöver tanka lika ofta.

En mer varierad meny

Matkassar är smarta eftersom de har en varierad veckomeny. Det gör att vi kan äta oss mätta på flera olika grönsaker, proteinkällor och smaksättningar. Eftersom det är bra för miljön att det odlas många olika saker och inte blir en monokultur är det till naturens fördel att vi äter varierat.

Att själv äta varierat och komma på många olika maträtter kan vara rätt svårt och det är lätt att falla tillbaka till gamla matvanor. Men med en matkasse blir menyn varierad av sig själv. En del företag låter kunderna själva välja mellan olika måltider varje vecka, medan andra har en fast meny som de varierar regelbundet.